Visualiseren in het onderwijs

Dat de kracht van beelden enorm is, is natuurlijk niets nieuws. Mensen zijn gewoon visueel ingesteld: 80% van de prikkels die we binnenkrijgen is visueel. Daarbij komt dat beelden 60.000 keer sneller worden verwerkt door het brein dan tekst. Eigenlijk is het dan toch heel logisch om de leerstof zoveel mogelijk visueel aan te bieden? Tekenen in de les is een heel waardevol middel.

Teken jij wel eens in jouw les? Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Je hoeft in elk geval geen super tekenskills te hebben om dit te leren. We tekenen hier namelijk puur functioneel, om de stof inzichtelijk en begrijpelijk te maken voor de leerlingen.

Schutblad

Workshop: Leren leren met sketchnotes

Leer kinderen zelf te tekenen in de les. Met sketchnotes wordt het leren effectiever en leuker. Er komt heel wat bij kijken: focus, lees, denk, filter, orden, structureer, teken en verbind de informatie. Door de combinatie tekst en beeld worden er meer verbindingen gemaakt in de hersenen, waardoor ze het sneller snappen en beter onthouden. Sketchnoting zorgt voor overzicht en houvast tijdens het leren. Deze training is geschikt voor kinderen vanaf groep 6, tot het VO of het MBO. Vooraf overleg ik met de docent welk onderwerp op dit moment actueel en relevant is voor de leerling. Hierdoor is de motivatie en zeker ook de opbrengst het hoogst is. Visualiseren kan bijvoorbeeld worden ingezet bij begrijpend lezen, taal, maatschappelijke thema's en projecten. Het is daarnaast ook een handige tool om aan de 21st Century skills te werken. Denk aan samenwerken, presenteren en creatief denken. Na deze training is het natuurlijk zaak om er als docent lekker samen mee aan de slag te gaan in de les.

Visueel je koers bepalen

Heb je er wel eens aan gedacht dat je het jaarplan of de schoolvisie ook visueel kunt maken? Zo'n visuele weergave schept duidelijkheid en overzicht. Aan de hand van een praatplaat kun je makkelijk aan toekomstige ouders, leraren of studenten uitleggen waar jullie als school voor staan. Super efficiënt! Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, de boodschap blijft ook nog eens beter hangen. Zijn jullie nog zoekende naar de juiste koers? Ik teken ook tijdens (online) bijeenkomsten. Zo voelt iedereen zich gehoord en kom je makkelijker op één lijn. Ik breng de essentie in beeld. Doelgericht en overzichtelijk.

proces
Back To Top

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden van visualiseren en de dingen die ik voor je kan (be)tekenen.

Contact

denise@studioweergaaf.nl

Swentiboldstraat 21
6137 AE Sittard

06 198 768 07

Social